De preverbale logopedie houdt zich bezig met het behandelen van kinderen met eet- en drinkproblemen en problemen met de beginnende communicatie. Dit betekent dat de hulp van de preverbale logopedist al bij zeer jonge kinderen ingeschakeld kan worden.

Wanneer preverbale logopedie?

Onderzoek en behandeling zijn nodig als je kind:
Moeite heeft met het drinken uit de borst of de fles;
Problemen heeft met de overgang van borst- naar flesvoeding of vaste voeding;
Te traag, te snel of te weinig eet en/of drinkt;
Moeite heeft met het eten van gevarieerde voeding;
Zich vaak verslikt tijdens het eten en/of drinken;
Last heeft van reflux of kokhalzen;
Last heeft van koemelk-eiwit allergie;
Overmatig kwijlt;
Begeleiding nodig heeft bij het afbouwen van sondevoeding;
Moeite heeft met het begrijpen van woordjes of korte opdrachtjes;
Problemen heeft met het leren praten.

Bij wie?

Voor behandeling kun je terecht bij Lidwine Schoonhoff. Zij verricht behandelingen vanuit Logopediepraktijk Borst & Voeding, meestal bij de cliënt aan huis. De behandeling kan ook in de praktijk plaatsvinden. Als logopedist heeft Lidwine ruim 25 jaar ervaring met de behandeling van eet- en drinkproblemen en problemen in de spraak- en taalontwikkeling bij (zeer) jonge kinderen. Zij is tevens (sinds 2002) werkzaam als borstvoedingsdeskundige. Lidwine heeft zich als logopedist gespecialiseerd in de sensorische informatieverwerking therapie en de preverbale logopedie en is EFS (Early Feeding Scales Assesment) geschoold. Zij is daarnaast opgeleid als docent NmG (Nederlands ondersteunt met Gebaren). Zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Sensorische Informatieverwerking (NSSI) en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en het register Preverbale Logopedie van de NVLF.

Verwijzing en vergoeding

Zijn er problemen met het eten en/of drinken of maak je je zorgen over het praten van je kind? Bespreek dit dan met je huisarts of specialist. Hij of zij kan je doorverwijzen voor preverbale logopedie. Voor behandeling aan huis is een extra indicatie nodig. Preverbale logopedie (indien nodig aan huis) wordt vergoed vanuit het basispakket zorgverzekeringen. Het is raadzaam hierover vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Kijk voor meer informatie op www.logopedieborstenvoeding.nl

Wil je je aanmelden voor preverbale logopedie? Klik hier